Box-3-beleggen

Visie op beleggen in box-3

Indirect investeren in investeringsvehikels heeft als voordeel dat je als vastgoedbelegger in een gespreid bedje stapt. Het risico op rendementsafname is echter groot. Zelfs zo groot dat veel vermogen verdampt. Dit hebben ervaringen uit het recente verleden bewezen. Oorzaken zijn riskante financieringsvormen, te optimistische scenario’s, hoge structureringskosten en gebrek aan slagkracht door sterk gelaagde organisatiestructuren. Tel uit je winst.

Direct investeren blijkt meestal ‘veiliger’. Je houdt zelf volledige zeggenschap en beschikking over je eigen vastgoedportefeuille. Zo kun je slagvaardag investeren of desinvesteren als dat gewenst is. Ook blijven risico’s beter in beeld en springen problemen direct in het oog. Dat wil zeggen: als je het vastgoedbeheer goed hebt georganiseerd. Want direct investeren in vastgoed vraagt om veel marktkennis, ervaring met specifieke vastgoedvraagstukken, organisatie van beheerszaken (commercieel, financieel en technisch) – en niet te vergeten: tijd en aandacht. 

Ook vanuit fiscaal oogpunt kan de organisatie van vastgoedbeheer een belangrijk issue zijn. Zo mag een box-3-belegger zijn beleggingspanden niet actief beheren. Is de betrokkenheid bij beheerstaken te groot, dan beschouwt de fiscus de inkomsten als winst uit onderneming en worden ze in box 1 belast.

Meer weten? Zin in een kennismakingsgesprek? Neem dan contact met ons op.